Problemer og løsninger

 

Som tidligere nævnt er maskinerne ikke fejlfrie og som med alt andet: jo mere komplekse ting er, desto mere kan gå i stykker. Generelt er maskinerne meget stabile og pålidelige, og de problemer der måtte opstå er til at løse uden de store problemer. Vi har samlet de mest gængse problemer og løsninger herpå. Vi har ingen hverken personlig eller professionelt kendskab til Square Deal og 550B maskinerne, hvorfor det følgende afsnit kun omhandler XL650/XL750 og Super 1050/RL1100. Bemærk at XL650/XL750 og Super 1050/RL1100 bruges i flæng, da hhv XL750 og RL1100 er afløser og forbedring af den tidligere model. XL650 er pr ultimo 2020 udgået og erstattet af XL750. Det er hovedsageligt de samme stumper og conversion kit der bruges, så de problemer du måtte støde på med XL750, kan du med stor sandsynlighed finde svar på under afsnittet om XL650/XL750. Ønsker du hjælp og vejledning til Square Deal B og 550B/550C, er Brian Enos’s forum et godt sted at starte.

 

Uanset hvilke problemer du støder på, skal du, inden du giver dig i kast med nedenstående løsninger, sikre dig at:

  • Maskinen er ren for snavs og carbon rester
  • Maskinen er smurt
  • Ingen skruer har raslet sig løs
  • Maskinen er samlet korrekt
  • Ingen plastic dele eller fjedre er knækkede

 

XL650/XL750

 

Problem:

Hylstrene fødes ikke ordentligt ind i shellplaten

Løsning:

Der kan være op til flere løsninger på dette problem. Det første sted du skal kigge er om ”97082 – Case Insert Slide and Slide Cam”, er justeret indstillet korrekt. Justér efter Dillon's anbefalinger (se manual side 38). Du kan overveje at købe en aftermarket DIMS med et kugleleje på (indsæt link), denne gør operation mere smooth. Se også om din Station 1 Locator er glat og fri for grater. Sørg for at undersiden er godt smurt med Dillon fedt, da dette giver en dæmpende effekt når hylsteret lander, hvilket forhindre at hylsteret bouncer og ikke føres korrekt igennem locatoren. Slutteligt skal shellplaten være korrekt spændt, er den ikke det vil hylsteret have svært ved at blive skubbet ind i shellplaten.

 

Problem:

Der drysses brugte fænghætter på bordet og gulvet, og kun en lille del af dem ender i den dertil designede beholder.

Løsning:

Problemer er at ”16211 - Spent Primer Cup” ikke er placeret direkte under hvor den brugte fænghætte ejectes. Man kan lave enderne på beholderen længere ved hjælp af pap og gaffa tape eller blik og lim hvis man er rigtig ferm på fingerne. Alternativt kan man investere i et sådant kit: (indsæt link)

 

Problem:

Ved isætning går fænghætten enten sidevers ind i hylsteret, eller skraber mod siderne af primer pocket med en knasende lyd og krudtspild til følge.

Løsning:

Fjedrene i fænghættemekanismen skal skiftes. Det drejer sig om fjedrene: ”13820 - Primer Station Locator Tab Set Screw 8-32 Thd.,” ”13624 - Locator Tab Spring” og ”13965 - Indexing Arm Spring.”

Hvis basen af maskinen ikke er indstillet korrekt, vil maskinen efter indeksering, ikke stå korrekt i slutpositionen. Du skal starte med at sikre dig at ”16776 - Indexer Block” står korrekt, da denne definerer hvor lang maskinen indekserer. Hjælper dette ikke skal maskinen kalibreres. Langt de fleste er kalibreret korrekt fra fabrikken, men det hænder at man er nødt til at efter-kalibrere den, da det ikke er meget den skal stå forkert før problemet opstår. For at kalibrere maskinen skal du bruge ”13713 – Alignment fixture”, og følge den medfølgende instruktion (https://www.zeromike.dk/produkter/195-tilbehoer/1189-550-650-alignment-fixture/)

 

Problem:

Der sprøjter krudt op af hylsteret når maskinen indekserer.

Løsning:

Dette er et velkendt problem ved denne maskine. Én løsning er at klippe et par vindinger af ”13997 – Index Ball Spring”, hvilket vil fjerne noget af den spænding index ball udøver på shellplaten. En anden løsning er at installere dette kit fra Level 10 Innovations (https://www.zeromike.dk/produkter/195-tilbehoer/1171-shellplate-bearing-kit-for-dillon-xl650/). Endeligt kan man benytte et ”Spill stop” der dæmper hylsteret når maskinen indekserer (indsæt link)

 

Super 1050

 

Et af de store problemer ved 1050’eren, er designet på fænghætte mekanismen. Til manges frustration er designet ikke blevet ændret, hvilket har affødt en masse research, forsøg og fejlfinding for at løse problemerne. Bemærk at én af de største forskelle imellem Super 1050 og RL1100 er en opdatering af fænghætte systemet. På RL1100 kan man nu justere hvor langt tilbage fænghætte slidsken går, når den skal samle en fænghætte op. Vi vil her komme med løsningerne som har afhjulpet de problemer, vi er stødt på igennem tiden med vores Super 1050 maskiner.

 

Problem:

Maskinen stopper med at føde fænghætter. Når primer slide kører frem, hives den næste fænghætte i røret med frem, som så fanges imellem kæberne på den blå plastic tip (se billede).

Løsning:

Ofte opstår problemet når den blå plastic tip ”14024 – Blue Orifice” er for gammel, og skal udskiftes. Hvis problemet vedbliver, skal du skære et lille stykke isoleringstape, som påklistres kæberne, og forhindre disse i at åbne sig (se billede). Resultatet er, at i de tilfælde hvor fænghætte nr. 2 i røret trækkes med frem, forhindre de tilklistrede kæber fænghættens fortsatte fremdrift.

 

Problem:

Fænghætterne isættes skævt eller sideværts ind i primer pocket, hvorved de kvases.

Løsning:

Maskinen er designet således at primer sliden kører for langt frem (forbi primer punchens position) og efterfølgende trækkes tilbage til det korrekte punkt (hvor fænghætter hviler lige over primer punch) via ”guide-spyddet” i tool headet. Når man lader hurtigt, eller bruger en autodrive, kan det ske, at primer punch rammer fænghætten og skubber denne op i primer pocket, før fænghætten har nået sin slutposition. Dette resulterer i at fænghætten skraber mod kanten af primer pocket, og kvases skævt ind i primer pocket (se billede). Man kan forhindre primer sliden i at køre for langt frem, så dens slutposition er lige over primer punch, i stedet for at den via ”guide-spyddet” skal trækkes tilbage til dette punkt. Dette gøres ved at sætte lag af gaffatape (som mange lag som det er nødvendigt) bag på ”20773 – Primer Feed Body/Shield”. Dette forhindre primer sliden i at køre for langt frem, og du kan nu ramme det helt rigtige sted, hvor primer slidens slutposition er lige over primer punch.

 

Problem:

Hylstrene fødes ikke ordentligt ind på shellplaten. Lige i det hylsteret skubbes ind i shellplaten, rammer hylsteret ikke korrekt ind i den respektive slot i shellplaten, og hylsteret vælter på vej over mod station 2. Dette problem er til stor gene hvis man benytter en motoriseret maskine, men selv ved manuel betjening kan det være frustrerende.

Løsning:

Kanalen hvori casefeed plunger kører, skal være fri for skidt og være smurt med enten fedt eller olie. Hvis shellplaten enten er for løs eller for stram, kan det have betydning for hvor let det er for hylsteret at ramme ind i slotten i shellplaten. Ovenstående vil med stor sandsynlighed ikke løse problemet, men blot nedbringe antallet af misfeeds. En bedre løsning er at skifte ”13161 – Casefeed Cam1050” til én aftermarket version (indsæt link). Denne forbedrede version ændre hastigheden hvorpå hylstrene fødes ind i shellplaten.

Det bør også overvejes at investere i en heavy duty fræset shellplate i stål fra Fast and Friendly Brass (indsæt link)

 

Problem:

Når maskinen indekserer ryger der krudt ud af hylsteret og/eller kuglen vælter af hylsteret.

Løsning:

Der er en del ting man skal tage højde for, for at undgå dette problem:

  • Shellplaten må ikke være for løs, hvis den er det vakler hylstrene lettere.
  • Sørg for at maskinen ikke over-indekserer. Dette justeres på den lille pinolskrue ud for station 6.
  • Det bør også overvejes at investere i en heavy duty fræset shellplate i stål fra Fast and Friendly Brass (indsæt link)
  • Det kan overvejes at købe et ”Spill stop” (indsæt link)
  • Hvis der benyttes en bullet feeder, kan man manuelt bruge sin tommeltot og pegefinger på venstrehånd til at bremse patronen på vej hen mod station 7 – dette forhindre kuglerne i at falde af hylsteret, men hjælper ikke nødvendigvis på at krudtet flyver ud af hylsteret.

 

Problem:

Dette er måske ikke så meget et problem, som det er en forbedring.

Denne maskine har en opsamlingsbeholder til brugte fænghætter ikke meget ulig XL650. Folk der har en 1050 lader typisk mange patroner per session, hvilket betyder at beholderen skal tømmes tit. Endnu vigtigere kan man slippe for en del af det meget skadelige fænghættestøv indeholdende bly styphnate.

Løsning:

Det lille hul i maskinen som den brugte fænghætter passerer, inden den falder ned i beholderen, har præcis det samme mål som mundingen på et .223 hylster. Skær bunden af hylsteret af med en dremel, og sæt en klar 6mm plastslange på, og stik enden af slangen ned i en beholder efter eget ønske.

 

Problem:

Maskinen indekserer ikke når håndtaget betjenes.

Løsning:

”13705 – 1050 Index Pawl” bliver med tiden slidt den hvor den kommer i berøring med shellplaten. Er der tydelige hakker på dette område vil du opleve problemer. Når du skifter Index Pawl så skift også gerne ”13624 – Index Pawl Spring”, da denne også bliver slidt af gentagne kompressioner